HTML

Kísérleti Blogiskola

Na kérem, a terv az lenne, hogy a levelező tagozat egy osztályának óráit egy-egy blogbejegyzésben elérhetővé tegyük az egész osztály részére.

Friss topikok

  • hot-spot (törölt): Elég sok tanerőt keresnek a közigállás.hu-n.Gondoltam szólok,hogy ne kelljen az internet végtelenj... (2013.05.26. 09:01) Biológia 1. óra

Linkblog

Biológia 1. óra

2010.10.20. 22:53 órarugógerincű felpattanó

Biológia, az élőlényekkel foglalkozó tudományok összessége.

Állatok --> állattan, zoológia.

Növények --> növénytan.

Ember --> embertan.

Mikrobiológia --> mikroszkópikus élőlények.

Gombák --> mikológia.

Biokémia --> élőlények anyagai.

Viselkedés --> etológia.

Öröklődés --> genetika.

 

A rendszertan alapjai

Több millió faj él a földön, a rendszerezésük elkerülhetetlenül szükséges.

Áttekinthetőbb, illetve ha tudom melyik csoportba tartozik egy élőlény, rögtön tisztában lehetünk az általános tulajdonságaival.

Az első ismert rendszert Arisztotelész alkotta i. e. III. században, és egészen a XVIII. századig tartotta magát. Önkényes szempontok alapján csoportosított, mesterséges rendszer. Linné a XVIII. században átalakította ezt a rendszert, szintén önkényes szempontok alapján. A rendszerét Systema Naturae című könyvében alkotta meg, bevezette a kettős latin nevet. A név után meglehet adni zárójelben a leíró nevét, és a leírás dátumát.

   Castor          fiber (L. 1758)

nemzetség         faj

A következő, máig is használatos rendszert Charles Darwin alkotta, a XIX. században, az evolúciós elméletet. A könyve címe, amiben ismertette az elméletét,  A fajok eredete volt.

Ez a rendszer az élőlényeket leszármazásuk alapján rendszerezte, így természetes rendszert alkotott. Az evolúció folyamán az adott faj egyedei a szaporodás, a változatosság, és a kiválasztódás révén alkalmazkodnak a környezetükhöz.

1 komment

Címkék: biológia

A bejegyzés trackback címe:

https://terez9c.blog.hu/api/trackback/id/tr922387416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.05.26. 09:01:18

Elég sok tanerőt keresnek a közigállás.hu-n.Gondoltam szólok,hogy ne kelljen az internet végtelenjébe hinteni a tudásod,fölöslegesen.:)
süti beállítások módosítása